Categorieën
Releases

Een all out exotische ervaring, dat is de nieuwe single van Dez Mona

Je hoort de zee in de muziek en je voelt de wind in de zang. De nieuwe single van Dez Mona, All out is sinds 25 juni uit, samen met B.O.X brengen ze de zon een beetje dichterbij. Een tropische gitaar kan echt wonderen doen.

Alleen dat al verdient een chapeau

Kan je een combinatie maken van jazz, gospel en drama? Ja hoor, Dez Mona kan dat zeker. De muziek van de band kan omschreven worden als een soort alternative pop, maar dan met een paar extraatjes. De groep heeft al acht albums uitgebracht sinds hun debuut in 2003. De band bestaat uit vier leden, één van hen kan je kennen als voormalige achtergrondzanger van Daan: Gregory Frateur. Nu kruipt hij naar de voorgrond en pakt hij het publiek in met zijn zangkunsten.

De naam van de band zal zeker bekend in de oren klinken bij de Shakespearefans onder ons. Dez Mona is namelijk gebaseerd op het personage Desdemona uit het toneelstuk Othello. Nu je dat weet, kan je er niet meer naast kijken. Moest er een Guiness Book of Belgian Records bestaan, zou deze band er zeker in komen. De groep is namelijk de eerste band die in de Ancienne Belgique in Brussel heeft opgetreden zonder een album op hun naam te hebben staan. Toch wel een mooie reputatie, alleen dat al verdient een chapeau.

Een tropisch gevoel dat je heel rustig maakt

De song All Out begint al meteen goed met een prachtig koor en mooi gospelgezang. Een exotische gitaar neemt al snel de bovenhand en dan volgt de speciale stem van zanger Gregory Frateur. Doorheen het nummer worden, behalve de gitaar, nog prachtige instrumenten gebruikt zoals een harp en een soort drum, die net als de rest bijdraagt tot de exotische sound. Dat in combinatie met de gospel zorgt voor een combinatie waarvan je niet verwacht dat ze werkt. Want ja, ze werkt, en nog geen klein beetje. Je krijgt een tropisch gevoel dat je heel rustig maakt.

In de clip die bij het nummer hoort, krijgen we een beter beeld van alle gebruikte instrumenten. Ze schetsen de sfeer heel mooi en het gevoel dat de band wou overbrengen komt nog meer binnen. Het is opgenomen in een mooie zaal waar de muzikanten spelen en opnemen. Het is heel simpel en je ziet niet zo veel afwisseling, maar dat hoeft ook niet. Zeker bij dit liedje hoef je niet teveel effecten, anders is het gevoel weg. De groep heeft dus gedaan wat ze moesten doen.

De instrumenten hebben mijn hart gestolen

Dit was echt een combinatie waarvan ik niet dacht dat ik ze nodig had. Gospel en jazz mixen, toch een heel goed idee vind ik. Het is ook een enorm goed hulpmiddel om compleet te relaxen. Ik zal deze song zeker beluisteren als ik op vakantie ben of als ik gewoon even wil genieten van de rust. Als ik hier een soort naam aan zou moeten geven, zou ik zeggen natuurmuziek. Ik hoor de zee, ik voel de wind en ik zie de allermooiste planten voorbijflitsen als ik mijn ogen sluit.

Ik ben ook grote fan van de zang van Frateur en dan vooral van zijn manier van zingen. Ik vind dat je bij dit soort liedjes niet te zot mag doen met je stem en het best zo simpel mogelijk houdt. Frateur slaagt hier met vlag en wimpel in, hij houdt het simpel zonder het saai te maken. Ook de instrumenten hebben mijn hart gestolen, hoe leuk is het om een liedje te maken waarin enkel tropische instrumenten een rol spelen. Vooral die exotische gitaar die over het hele nummer aanwezig blijft, vind ik echt prachtig. Ik ben echt helemaal fan, zo mogen ze nog heel veel muziek maken.

2 reacties op “Een all out exotische ervaring, dat is de nieuwe single van Dez Mona”

Fijn dat je dit nummer zo mooi vindt, ik deel je mening helemaal! Maar misschien toch een kleine aanvulling: je spreekt over tropische en exotische instrumenten, maar wat je hoort en ziet zijn o.a. een barokharp, een theorbe (een soort basluit, of toch een luit met extra bassnaren) en een serpent (dat bochtige blaasinstrument), veeleer oude (barok) instrumenten dus. De klank daarvan is inderdaad speciaal (zachter, warmer) en voegt, samen met de accordeon van Roel Van Camp, veel toe aan de sfeer en beleving van deze muziek.
Een tip: de vorige samenwerking van Dez Mona met B.O.X. (dus ook met barokinstrumenten) resulteerde in 2011 in het wondermooie Sága.

Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s