Categorieën
Releases

Het debuutalbum van Sonderwålt is zoals het koekje bij de koffie

Een debuutalbum voelt voor een artiest een beetje aan als een eerste kindje. Voor Sonderwålt is het moment vandaag daar om hun eerste kindje, Nighthawks de wijde wereld in te sturen. “We willen laten zien wie we zijn als groep”

Tussen de afhaalpizza’s en de pintjes

De band Sonderwålt bestaat uit vier bandleden: een vrij gevarieerd viertal dat het plezier van het muziek maken vond bij elkaar. Ze beschrijven de band als een toffe indie folk band die vooral plezier wil maken. “Sonderwålt is ontstaan op een mooie lentedag tussen de afhaalpizza’s en de pintjes”, vertelt Elisa De Pauw, gitariste van de groep. “Na die dag zijn we nummers die toen ontstaan zijn ook echt beginnen uitwerken, zo zijn we gestart”.

Sinds die start heeft Sonderåwalt hard gewerkt. Ze hebben eerder al een kleine EP uitgebracht met drie nummers en nu is eindelijk hun debuutalbum klaar om door iedereen ontdekt te worden. Er zijn veel watertjes doorzwommen om tot dit album te komen. “Het was een lastige weg omdat we door corona lang hebben moeten wachten om samen te komen om aan het album te werken”, zegt De Pauw. “Maar eigenlijk is het wel grappig dat het album daardoor beter is geworden. Er staat nu een nummer op dat er oorspronkelijk niet op zou staan en alle nummers zijn nog beter uitgewerkt dan eigenlijk de bedoeling was”.

“Het zijn negen nummers die tonen wat we kunnen”

De nummers op het album zijn erg verschillend en dat is fijn om de verschillende kleuren van Sonderwålt te ontdekken. “Het is moeilijk om ons in een hokje van een bepaald genre te duwen en met dit album willen we laten zien wie we zijn als groep”, legt De Pauw uit. “Het zijn negen diverse nummers die tonen wat we zijn en wat we kunnen”.

Sonderwålt tijdens repetitie
Sonderwålt tijdens de repetitie (foto: Elisa De Pauw)

Nummers die er voor mij uitspringen zijn de titeltrack Nighthawks, Astronaut en Stranger. Nighthawks is een nummer dat perfect op de radio kan. Het heeft een herkenbare riff die in het hoofd blijft steken en dat is een enorm pluspunt. Stranger is een iets spannender lied dat wat mysterieuzer is dan de andere nummers en dat kon mij ook erg bekoren.

Maar mijn absolute favoriet van het album is Astronaut. Het is heel fragiel en sterk geschreven en de harmonie van de samenzang komt hier heel mooi naar boven. De Pauw laat weten hoe dit nummer tot stand is gekomen: “Astronaut is voor een deel gebaseerd op een film die ik ooit eens gezien heb. Het andere deel is gebaseerd op het verhaal van een kennis die zijn broertje verloor toen hij zelf nog een kind was”.

De koffie is overal

Dromen mag en ook Sonderwålt droomt bescheiden van een mooie toekomst met de band. “We zouden graag meer kleine festivals doen en wegraken uit het café onder de kerktoren. Onze grootste droom is een tour doen of een echt groot festival zodat we een groot publiek bereiken”, vertelt De Pauw.

Dat café onder de kerktoren mag je gerust letterlijk nemen. De band speelt nu voornamelijk in café’s en dat zorgt een beetje voor een kleine beroepsmisvorming: de koffie is overal in de nummers aanwezig, er is zelfs een liedje met de titel Espresso. “Ik denk dat het toevallig is dat er veel koffie in de nummers zit”, zegt De Pauw. “Koffie geeft ons misschien ergens inspiratie. We hebben ook al eens een crowdfunding gedaan voor onze band en dan hebben we ook zakjes koffie verkocht”.

Voor de mensen die Sonderwålt nog niet gehoord hebben, geef ze zeker een kans. Het album Nighthawks is een beetje als het koekje bij de koffie: het is perfect bij een goed tasje koffie en je wil altijd maar meer. Het is het ontdekken meer dan waard.

Beluister hier het volledige interview met Elisa De Pauw:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s