Categorieën
Releases

A Decent Man van Yves Paquet: Folk was nog nooit zo mooi

Door de koude temperaturen zouden we het bijna vergeten, maar de maand maart en de lente komen steeds dichterbij. Maar vooraleer we de maand maart ingaan, eindigen we met glans de maand februari met een nieuw album van één van de favoriete artiesten hier bij Op z’n Belgisch: Yves Paquet. Vrijdag 24 februari liet hij zijn tweede album A Decent Man op ons los.

Yves Paquet is een artiest waar ik regelmatig over schrijf, omdat ik bijna geen enkele andere artiest ken die doet wat hij doet. In Vlaanderen zullen we hem enkel kennen als deelnemer aan De Nieuwe Lichting 2018 van de radiozender StuBru en hij is ook de stem van het nummer Ufo van The Subs. Maar deze man heeft nog zo veel meer in zijn mars. Hij wordt zelfs gedraaid op de Engelse BBC Radio.

Yves Paquet kan super veel verschillende stijlen aan, wat we ook zien in zijn repertoire. Hij kan uptempo heel makkelijk aan zoals in zijn singles Flow en Cycles, maar nu lijkt hij letterlijk andere oorden op te willen zoeken met zijn nieuwste album A Decent Man. We zouden hem net zo goed een muzikale kameleon kunnen noemen.

Het neemt de luisteraar bij zijn nekvel

Het album A Decent Man kwam 2 dagen geleden, vrijdag 24 februari, uit. “It’s a folk music inspired exploration of acoustic sounds”, laat Paquet weten op zijn Instagrampagina. De folk lijkt inderdaad een beetje de rode draad te zijn doorheen het album. In elke song is wel een beetje een invloed van folk te horen. Maar het is op een eigen en moderne manier gebracht waardoor het heel sprookjesachtig en filmisch wordt. De ene song is een beetje donkerder, de andere is dan weer vrolijker en super radioproof en absoluut iets voor bijvoorbeeld Radio 2 Benebene.

De song die het album opent heet Dead Rabbits en is een donkere song met super mooie muziek. De akoestische instrumenten maken dat het nummer niet te donker wordt en dat het een folk-achtige sound krijgt waar je heel rustig van wordt. Maar er zit ook iets in dat het heel mysterieus en een beetje spannend maakt.

Het is heel slim om te kiezen voor dit soort nummers als opening, omdat je de luisteraar meteen bij zijn nekvel neemt. “Dead Rabbits was het eerste nummer dat ik schreef voor mijn album”, vertelt Paquet. “Op een dag reed ik langs de snelweg terug naar huis en zag ik alle dode dieren langs de kant van de weg liggen.”

Een film in je hoofd

Een andere song die ik enorm knap vind is Heart Of Giants. De storytelling die hier gebruikt wordt, is echt heel sterk. Om een verhaal goed te kunnen vertellen, zijn niet enkel woorden, maar ook beelden nodig. Het moet bijna een film worden in je hoofd. Dat heb je helemaal met Heart Of Giants. Het liedje gaat over een zoon die weggaat bij zijn moeder om te gaan vechten in een oorlog.

Bij deze song vind ik de stem van Yves ook echt heel mooi uitkomen. Hij lijkt totaal geen moeite te hebben met de hoge noten en hij klinkt heel zuiver. Ook de invloed van de folk is hier heel passend omdat het de sfeer nog sterker maakt. Door de luchtige akoestische instrumenten maakt dat het verhaal een beetje melancholischer. De zoon doet zich heel sterk voor, maar het kwetsbare van de moeder komt er heel mooi in uit door de fragiele gitaar.

“Mijn mood voor het hele jaar”

Elk nummer van het album heeft iets heel moois, maar het liedje dat ik het meest vind passen op de radio is de titelsong A Decent Man. Dit is echt een song waar ik heel de dag naar zou kunnen luisteren en het is ook één van de favoriete songs van Yves Paquet. “Ik denk gewoon dat het mijn mood is voor het hele jaar”, zegt Paquet.

Het heeft de boodschap dat je gewoon je eigen ding moet kunnen doen en dat je niet zo veel nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik denk dat dit een song is die veel mensen leuk gaan vinden, dus Radio 2 Benebene, ik zie het helemaal gebeuren.

Yves Paquet heeft echt een heel mooi album gemaakt met 10 super straffe liedjes. Ik heb er nu drie gegeven, maar ook Whole, A Southern Tale en Return To The Sea zijn geweldige liedjes die je een kans kan geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s