Categorieën
Releases

Femke Verschueren brengt zonder label pakkende single uit

Voor Sinterklaas moeten we nog een paar dagen geduld hebben, maar we hebben vandaag wel een geweldig cadeautje gekregen. Actrice en zangeres Femke Verschueren brengt vandaag, 2 december, haar single Nacht uit. “Ik hoop dat iedereen er steun en kracht in kan vinden.”

Een krop in de keel

Wie vroeger fan was van Junior Eurosong zal studente Femke Verschueren ongetwijfeld al wel eens gezien hebben. Zij deed namelijk mee aan Junior Eurosong in 2011 en mocht voor ons land naar Armenië. Ze bracht toen het liedje Een Kusje Meer en werd daarmee knap zevende. Het was duidelijk dat Femke toen de podiumbacterie – net zoals haar zus Ymke – helemaal te pakken had, want nog geen drie jaar later is ze opnieuw achter de piano te vinden.

Zo’n vijf jaar later laat ze opnieuw van zich horen met twee singles: Vrij en Ik Wacht. Die eerste bracht ze uit met steun van de organisatie ‘Wel Jong, Niet Hetero’ en gaat over transgenders. Ze componeerde Vrij op haar eentje aan haar piano, wat voor een vijftienjarig meisje ontzettend knap is. Dit nummer is zo mooi en geeft een krop in de keel. Ik heb nog nooit zo’n mooi liedje gehoord over zo’n complex onderwerp. Femke zingt het liedje met enorm veel emotie in haar stem en gebruikt haar intonatie en articulatie om die emoties naar de mensen over te brengen.

“Een strijdkreet om naar te luisteren als je alleen op straat loopt”

Op dit moment zien we Femke vooral in de telenovelle Lisa op VTM en op TikTok waar ze Nederlandstalige covers maakt. Maar vandaag laat ze na 6 jaar nog eens een single op ons los, en wat voor één. Het liedje heet Nacht en gaat over Femke’s angst om alleen op straat te wandelen en om gevaar te lopen. Die angst kwam er 15 jaar geleden toen een gemaskerde, gewapende man een overval pleegde in een schoenenwinkel waar de zevenjarige Femke stond aan te schuiven met haar mama en zus. Daarbij worden haar angsten elke dag opnieuw versterkt door de honderden keren dat ze als vrouw op brutale wijze wordt nageroepen op straat. Na de moord op Julie Van Espen, die op een vreselijke wijze werd verkracht en vermoord, was de maat voor Femke vol en ze schrijft alles van zich af in een strijdlied met de titel Nacht.

Het is echt een krachtig lied waar je duidelijk hoort dat dit onderwerp heel belangrijk is voor Femke. Net zoals bij Vrij voel je opnieuw hoeveel emotie ze kan overbrengen met haar stem. “De single gaat over hoe onveilig ik me voel in de nacht, maar ik wil niet dat mensen daar meer angst door krijgen. Het is eerder een strijdkreet om naar te luisteren als je alleen op straat loopt. Ik hoop dat iedereen er steun en kracht in kan vinden.”

Nederlands is echt volledig haar ding.

Niet alleen als muziekliefhebber doet dit nummer me veel, ook als vrouw ben ik ontzettend blij met een liedje als Nacht. Ik vind het echt waanzinnig knap dat Femke dit nummer zonder platenlabel geschreven, geproduced en gepromoot heeft. “Zo zullen de rechten overigens eerlijk verdeeld worden onder de mensen die het nummer daadwerkelijk hebben geschreven; Femke in samenwerking met de jonge Nederlandse muzikanten en producers Willem Van Dijk en James Burki”, vertelt Femke.

Ik houd van de kracht die het nummer heeft en de positieve noot, maar er zit ook een heel interessante enge sfeer in, zeker in het begin. Dat heeft me meteen getriggerd om verder te luisteren. Femke zingt echt heel goed en speelt opnieuw super sterk met de intonatie en de articulatie, vooral in de pre-chorus valt dit extra op en dat maakt het ook zo krachtig. In het nummer zegt ze: “Ik wil op pad, ik heb het gehad”, en die emotie van kwaadheid is zeer goed aanwezig. Nederlands is echt volledig haar ding, dat is overduidelijk. Het is ook heel fijn dat we het volledige proces konden volgen op haar TikTok-pagina waarin ze ons meenam in de laatste 30 dagen voor de release. Ik hoop dat de radiozenders haar liedje gaan draaien, want dit is echt heel sterk materiaal van muzikaal talent dat gesteund moet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s