Categorieën
Releases

Winston knalt binnen in de muziekbusiness met debuutsingle

Een nieuwe single is altijd spannend, maar een debuutsingle droppen zorgt al helemaal voor trillende handen. De band Winston brengt vandaag zijn allereerste single uit. De song heet Versailles en is een echte binnenkomer.

De Griekse Mythologie als inspiratie

We maken vandaag, op 9 september, kennis met een gloednieuwe band. Winston is de band rond Simon Alice René, een dichter die het graag ruig heeft. Met zijn eclecto-pop vertelt hij verhalen met een ruig rock kantje. Het is dansbaar, hard, maar het kan ook soms zeemzoet zijn. Simon heeft al eerder op het podium gestaan met Humo’s Rock Rally en ook als dichter is hij regelmatig actief in Hasselt. Maar nu is hij volledig klaar om zich compleet te geven aan de wereld van de muziek.

Je zal Winston vooral zien met een masker van de Minotaurus op zijn hoofd. Voor die visual van de band heeft Simon een link gezocht met de Griekse mythologie: het verhaal van de Minotaurus. “Het verhaal van de Minotaurus speelt zich af in Kreta, waar koning Minos de hulp van de goden inroept.”, legt Simon Alice René uit. “De link met het verhaal van de Minotaurus zit in de naam van de koning. Minos is namelijk een anagram van Simon.”

Het kip-of-het-ei-vraagstuk

De eerste song die we te horen krijgen van deze nieuwe band is Versailles. Het is de eerste single van het album dat in februari 2023 uitkomt en het laat al meteen een indruk na. Versailles is een donkere song met een duidelijke boodschap. “In strikte zin is Versailles een protestlied. Een protest tegen de vreemde verhouding van de politicus en de journalisten. Valt het jou ook op dat hun woorden vaak identiek zijn? En doet dat bij jou ook het kip-of-het-ei-vraagstuk rijzen? Bij mij wel”, vertelt Simon op zijn website. “Tekstueel bestaat Versailles daarom uit twee delen: het hij-perspectief vertelt het standpunt van de journalist, terwijl het ik-personage de politicus is. Maar van wie zijn de woorden? Van de molenaar die ze maalt, van de acrobaat die ze keert of van de leugenaar die ze verdraait? Maar de kern van Versailles is natuurlijk de schreeuw, de wens, de roep en hoop in het refrein.”

Wie goed luistert naar Versailles, zal misschien wel een andere muzikale held herkennen in de stijl van Winston en dat is niet voor niets gedaan. Simon is een enorme fan van Michael Jackson. “Voor de muziek van Versailles greep ik terug naar een van mijn muzikale helden. Vandaag is het nog steeds glad ijs om er volmondig voor uit te komen, maar ik hou van Michael Jackson. Vooral het album Dangerous heeft zich een speciaal plaatsje in mijn leven gebaand”, laat Simon vol trots weten.

Als dit de lat is, heeft hij ze erg hoog gelegd

Ik ben sowieso fan van Nederlandstalige muziek en ik hou al helemaal van een goed gedicht. Die twee elementen vinden hun perfecte combinatie in Winston. Als je het zo bekijkt kan je elke singer-songwriter een beetje zien als een dichter. Maar als een ervaren dichter een nummer maakt, weet je dat de tekst helemaal juist gaat zitten. De tekst van het nummer Versailles is diep en kan alleen maar verzonnen worden door een ervaren poëet. De manier hoe Simon zijn woorden kiest is heel goed gedaan omdat het ons helemaal meeneemt in het verhaal. Het doet denken aan kleinkunst met een ruig kantje en daar ben ik helemaal voor. Er zit kwaadheid in, maar ook verontwaardiging en hoop. Je moet houden van dit soort stijl van muziek, maar als je een echte kleinkunstliefhebber bent, zal dat geen probleem zijn.

Ik ben heel blij dat ik Winston heb ontdekt. Als kleinkunstliefhebber gaat mijn hart sneller slaan van dit soort muziek. Ik hou ervan hoe kleinkunstmuziek mij kan raken enkel door de tekst. En de tekst van Versailles scoort daar hoge punten op. Ik ben blij dat Simon in het Nederlands wil zingen, want de verleiding om over te schakelen naar het Engels is nog steeds heel groot. Maar voor mij klinkt deze song het allerbeste in onze eigen taal. Ik ben super benieuwd wat Simon nog meer in zijn mars heeft. Maar als dit de lat is, heeft hij ze wel erg hoog gelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s