Categorieën
Aanradertjes

3 playbacksongs van 2021

Het jaar 2022 is nog maar een zuchtje van ons verwijderd, we kunnen het bij wijze van spreken bijna aanraken. Maar voor we het nieuwe jaar instappen, moeten we nog één keer stilstaan bij het jaar 2021. Dit zijn drie 2021-playbacksongs die ons doen terugblikken op een jaar dat we niet snel zullen vergeten, zowel op positief als op negatief vlak.

1. Een eindejaarssong zonder vuurwerk, maar toch een groot plezier om naar te luisteren

De jaaroverzichten van de VRT en VTM zijn ondertussen uitgezonden, en er is één gebeurtenis die telkens uitvoerig aan bod komt, en terecht: de overstromingen in Wallonië in juli. De beelden van wegdrijvende auto’s en instortende huizen, zullen voor altijd in ons geheugen gegrift staan. Wat toen heeft geholpen om dit drama te verwerken, is muziek. Mensen vonden troost in muziek en men kon er zijn angst en kwaadheid in kwijt. Ook vandaag blikken we terug met de prachtige en toepasselijke nieuwe song van Psy’Aviah: Rain in The City.

Het nummer Rain In The City is een dark pop song die duidelijk de kwaadheid en drama die iedereen toen voelde, terug tot leven wekt. Het is gemaakt als kerstsong, maar het is helemaal geen typische kerstsong met de nodige toeters en bellen. Het is een speciale kerstsong, en daar heeft producer Yves Schelpe een goede reden voor. “Wat voor nut heeft een kerstsong als die niet meer relevant is in deze tijden?”, vraagt Schelpe zich af. De producer wil de mensen laten weten dat het niet altijd goed gaat, ook niet met Kerstmis en nieuwjaar. Met deze song wil hij de mensen die het minder goed hebben, een hart onder de riem steken.

Rain In The City begint meteen heel dramatisch en er zit een directe spanning die je niet loslaat tot het einde. De beat wordt langzamerhand sneller en harder, wat de spanning nog meer doet toenemen en je blijft hierdoor heel aandachtig luisteren. Psy’Aviah maakte dit nummer samen met zangeres Lis Van den Akker die ontzettend goed klinkt. Haar rauwe en mysterieuze stem past heel goed bij de sfeer van dit lied. De zangeres bouwt de spanning heel mooi op door telkens meer rauwheid in haar klank te steken en meer kracht te zetten tijdens het zingen. Als je luistert naar het nummer, ben je mee van begin tot einde.

2021-Playbacksong? Absoluut! Het is een eindejaarssong zonder vuurwerk, maar het is toch een enorm groot plezier om naar te luisteren. Ik hoor dit soort muziek niet zoveel op de radio, en dat is echt zonde. Psy’Aviah is een echte aanwinst voor ons land.

2. Dit nummer laat ons 2021 op een zeer mooie manier afsluiten

Het tweede onderwerp dat niet weg te denken is uit het jaaroverzicht van 2021, is ongetwijfeld Corona. Het is een woord dat we zo beu zijn als koude pap, maar we kunnen er gewoon niet omheen. Corona speelde in 2021 jammer genoeg opnieuw een grote rol. We rolden in 2021 van de ene in de andere golf en dat is vandaag nog steeds zo. We moesten ons opnieuw houden aan verschillende maatregelen en we wezen mekaar aan als “de schuldige” van heel deze crisis. We blikken vandaag terug op heel deze situatie met een prachtig nummer van de band Weeping Willow: Can’t You See.

Het liedje Can’t You See is geschreven in het midden van de lockdown door songwriter Hannes Demolder. De boodschap van het nummer is er één die iedereen op dit moment kan gebruiken, zeker op de laatste dag van het jaar. “Je bent vrij om te kiezen wat je doet, je hoeft jezelf niet te bewijzen ten opzichte van anderen. Elkaar vrij genoeg laten in relaties kan er ook net voor zorgen dat je nooit weg gaat bij elkaar. Op het einde refereer ik ook naar de gekke tijden waar we in leven”, vertelt songwriter Hannes Demolder. We vergeten vandaag voor heel even de wereld waar we op dit moment in leven en genieten van de mooie momenten tijdens oudjaar.

De song doet me erg denken aan Thinking Of A Place van The War On Drugs en dat is super positief. Het nummer klinkt heel radioproof en professioneel, het zou perfect van een buitenlandse band kunnen komen. Weeping Willow is nogmaals het bewijs dat ook minder populaire bands waanzinnig goed kunnen zijn. Elk lid van de band heeft zijn plaats duidelijk niet gestolen en klinkt ontzettend goed. Hannes Demolder en Laura Lembrechts laten hun stem mooi klinken terwijl Pieter Cornelis, Tom Volckaerts en Reece Mannion leven blazen in het nummer met de instrumenten.

2021-playbacksong? Ja, zonder twijfel! Dit is talent waar we zeker nog van gaan horen. Het nummer heeft een hele mooie boodschap en laat ons 2021 op een zeer mooie manier afsluiten. Ik houd van hun muziekstijl en ik wil graag nog meer horen.

3. Een fast forward naar alle mooie momenten die zullen komen in 2022

Als er één ding is dat we echt wel bewezen hebben in 2021, is het dat wij allemaal enorme doorzetters zijn. We hebben ups en downs gekend afgelopen jaar, maar we zijn er elke keer sterker uitgekomen. Nu is het nieuwjaar, en kijk, we staan er nog. Ook dat mag op de laatste dag van het jaar gevierd worden, want we mogen daar echt trots op zijn. We hebben bij de afgelopen twee songs teruggekeken naar de mindere momenten, maar uit elk moment zijn we sterker uitgekomen. We kijken nu samen terug naar ons doorzettingsvermogen met het toepasselijke nummer Fighter van Lubiana.

Het nummer Fighter klinkt erg exotisch, zomers en vrolijk. Het is net zoals de andere twee nummers een perfecte song om het nieuwe jaar mee in te zetten. Zoals het nummer het al zegt: “Alles komt goed, we zijn strijders en we hebben de kracht om door te zetten.” Fighter is één van de liedjes van het eerste album van zangeres Lubiana: Beloved. De zangeres is vooral in Wallonië te horen, maar ik weet zeker dat we haar in Vlaanderen ook zullen smaken.

Ik word vrijwel meteen vrolijk als ik dit nummer hoor. Het geeft me de positieve en fijne vibes die ik nodig heb op dagen dat ik het vuur om door te gaan minder voel. Je hoort de zomer al van ver roepen door de exotische sfeer die het liedje heeft. De lyrics zijn enorm motiverend en brengen je helemaal terug in de mood om door te zetten. Ik zit momenteel ook in de blokperiode en dan kan een extra beetje motivatie nooit kwaad.

2021-playbacksong? Nog meer dan dat! Het is een fast forward naar alle mooie momenten die zullen komen in 2022. De happy vibes die je krijgt door dit nummer maken van een sombere dag meteen een dag vol vrolijkheid. Ik kijk al uit naar de volgende release van Lubiana.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s