Categorieën
Releases

Distant Fires Burning vertelt een verhaal met muziek in zijn nieuwe album

Soms zijn woorden niet genoeg, maar kunnen een paar akkoorden zo veel meer zeggen dan duizend woorden bij elkaar. Distant Fires Burning laat vandaag zijn album Inperspectycon Vol.1 los op de wereld en dat album vertelt het verhaal waar we allemaal een rol in spelen. “Het is mijn manier om die zaken te verwerken, ordenen en een plaats te geven”

“Fascinerend hoe je met een instrument met 4 snaren een volledig album kan vullen”

Achter Distant Fires Burning zit de artiest en bassist Gert De Meester, een man met een passie voor ambient music. Dat is een rustige muziekstijl met elektronische elementen die vooral sfeer schept en heel mooi een verhaal kan vertellen. Gert de Meester zit al lang in de wereld van de muziek en heeft dan ook al tonnen ervaring, maar niet alles liep altijd zoals gepland. Hij was met verschillende projecten bezig zoals The Seven Laws en The Hindu Needle Trick toen hij last kreeg van zijn hand, waardoor hij de bas moest opgeven.

Maar later herpakte De Meester zich en begon hij opnieuw met muziek maken. “Ik heb als het ware terug opnieuw moeten leren basspelen, maar dan met de juiste houding. Dat is gelukkig geslaagd. Ik was al een tijdje bezig om de bas meer In Distant Fires Burning te incorporeren en dat gaf eerlijk gezegd een bevrijdend gevoel. Fascinerend hoe je met een instrument met 4 snaren een volledig album kan vullen”, laat De Meester weten.

“Ik heb contact nodig om erdoor te geraken maar ik zie ook het gevaar ervan in”

Ondertussen heeft Distant Fires Burning al zijn vijfde album klaar genaamd Inperspectycon Vol.1, een album van vijf tracks dat ons door de coronaperiode loodst. Elke track van de plaat schetst een bepaalde periode van de pandemie, van de lockdown tot de vrijheid die stilaan terugkomt. Het zijn allemaal lange nummers van rond de tien minuten, maar allemaal dragen ze bij tot het verhaal waar we allemaal een rol in spelen. Voor Gert De Meester was het album Inperspectycon Vol.1 een verwerkingsproces. “Het is mijn manier om die zaken te verwerken, ordenen en een plaats te geven”, geeft De Meester toe.

De eerste track heet Book Of Closure en de naam zegt het zelf, dit nummer gaat over het moment dat de wereld op slot wordt gezet. Het leven gaat zijn gewone gangetje, maar plots staat alles stil. “Alles ging letterlijk dicht! Potdicht zelfs. Het leven kwam tot stilstand en op zich was dat even een verademing. Het is een magisch gevoel om met de auto overdag op een volledig lege autostrade te rijden. Maar toen dat redelijk lang begon te duren begon de paniek toe te slaan”, vertelt De Meester. Dat hoor je ook in de muziek. Eerst is de muziek redelijk rustig, maar dan wordt ze zachtjes intenser en donkerder. Het volume trekt op en er komen meer effecten aan te pas. Op het einde wordt de muziek netjes neergelegd en trekt ze langzaam weg.

De tweede track heet Book Of Fragmentation. Dit hoofdstuk gaat over de hartverscheurende keuze die mensen moesten maken over wie ze kiezen als knuffelcontact.”Families werden uit elkaar gerukt. Je mocht maar één knuffelcontact hebben. We mochten elkaar geen hand meer geven, gezichten werden verborgen onder een mondmasker. Menselijk contact werd een beetje ontmenselijkt”, legt De Meester uit. De muziek heeft hier een spannende, maar ook melancholische sfeer. Ze bouwt op met verschillende accenten wat de luisteraar alert houdt. Naarmate de track vordert, vordert de muziek mee: ze bouwt op, ze krijgt meer body en en ze wordt dramatischer om dan op het einde zoals track 1 weer rustig stil te vallen.

Track nummer drie heeft als titel DfB131. Deze titel zegt niet zoveel, maar dat is een bewuste keuze van De Meester. “Dit nummer mocht dienen als een breekpunt om de zwaarte van het album wat te doorbreken”. Dit nummer duurt ook veel minder lang dan de andere liedjes op het album. Je hoort vooral de basgitaar waarmee gespeeld wordt. Het geluid wordt van het ene naar het andere oor gestuurd wat zorgt voor een leuk effect.

De nummer vier op de plaat heeft de naam Book Of Hope gekregen. Dit hoofdstuk gaat erover dat mensen opnieuw hoop vinden en zich volop inzetten om de situatie zo aangenaam mogelijk te maken. Naast muzikant is Gert De Meester ook nog maatschappelijk werker en ook hij zag mensen met hoop. “Ik heb veel mensen met hoop en zelfs veerkracht gezien. Mensen die met volle moed terug in hun job vlogen om er na een paar weken weer uitgegooid te worden met de boodschap er is geen werk meer. Ik heb collega’s en vrijwilligers gezien die zich ongelofelijk inzetten en de moed erin bleven houden, hoe moeilijk dat soms ook was”, vertelt De Meester. Deze hoop is ook duidelijk hoorbaar in de muziek. Ze is lichter en klinkt hoopvol. Dat is een mooie afwisseling en geeft het album ook variatie.

De laatste song op het album heet Book Of Rebellion en ook nu spreekt de naam boekdelen. Mensen waren het niet eens met de maatregelen en verzetten zich tegen de regels. “Ik heb mensen zien rebelleren. Sommige vanuit een noodzaak om zich staande te houden, sommigen omdat ze er lak aan hadden. Maar vooral velen mensen die op die manier met zichzelf geconfronteerd werden en in een dualiteit geraakten. Ik heb contact nodig om erdoor te geraken maar ik zie ook het gevaar ervan in”, zegt De Meester. In deze track heeft de muziek een chaotische en strijdlustige sfeer. Er zijn meerdere effectjes op hetzelfde moment. Dit maakt het een beetje chaotisch, maar dat is juist goed om het gevoel over te brengen. Rebellie zorgt altijd voor chaos in een maatschappij en dat is heel mooi geschetst.

Soms zegt muziek meer dan zoveel woorden bij elkaar

Als ik naar het album luister en ik sluit mijn ogen, lijkt het wel of ik naar een film aan het kijken ben. De muziek geeft het gevoel dat we in de coronaperiode hadden zo mooi weer dat je alles opnieuw voelt. Het is een verhaal dat iedereen kent en daarom komt het ook zo goed binnen. Ik vind het echt super knap dat Distant Fires Burning dit project kon waarmaken en dat hij het gevoel zo mooi heeft omgezet naar muziek. Dat moet je echt kunnen als artiest. Het is nu overduidelijk dat deze artiest muziek ademt en dat hij alles perfect aanvoelt.

Niet alleen de tracks maken het album zo mooi, ook de visuals die je te zien krijgt als je het album afspeelt, dragen bij aan het gevoel dat loskomt. De tekeningen zijn simpel, maar ik ben van het principe less is more, dus ik vind dat echt perfect.

Ik had nog geen enkele ervaring met ambient music, maar nu is er een hele nieuwe wereld voor mij opengegaan. Zo zie je maar dat je genres een kans moet geven, en je hebt niet altijd een zangstem nodig. Soms zegt muziek meer dan zoveel woorden bij elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s