Categorieën
Aanradertjes

3 vrije vogels

De deuren van het gewone leven openen zich weer na bijna twee jaar opgesloten te zitten. We zaten vast in een leven van mondmaskers, quarantaine en isolatie, maar nu vallen één voor één die maatregelen weer weg en we krijgen onze vrijheid eindelijk terug. Om dat te vieren, zijn hier drie liedjes die ons doen voelen als echte vrije vogels.

1. “Ik ben vrij, doe mijn armen wagenwijd open”, dat is gesproken

Onze eerste vrije vogel is de 24 jarige Wietse en je zou hem al een keer gezien kunnen hebben. Als je het programma Regi Academy tot op de voet volgt, zal het gezicht van Wietse al een keer voorbij gekomen zijn op je scherm. Hij was namelijk één van de kandidaten van de Regi Academy om samen met Regi een single op te nemen en die te brengen in het Sportpaleis. Tijdens het programma liet Wietse blijken dat hij al een EP heeft gereleased genaamd Gebroken Goud. Op deze EP staan een aantal moderne Nederlandstalige liedjes. De stijl van Wietse lijkt een beetje op pop met een modern hiphop kantje. De liedjes zijn stuk voor stuk creatief en je zal snel uit je luie zetel komen, want stilzitten zit er niet echt in.

Op Gebroken Goud staan zes heerlijke nummers waar je meteen vrolijk van wordt. De eigen stijl die Wietse vasthoudt, spreekt enorm aan door de vlotheid en de fun die de nummers uitstralen. Het nummer dat mij het meeste aanspreekt is Jij (3x). In dit liedje scheurt Wietse zich vrij uit een relatie die niet meer werkt voor hem. De melodie van dit nummer is zo leuk en aanstekelijk dat stilzitten gewoon geen optie is. Wietse springt ook heel creatief om met de manier van zingen. Het tempo en de muzikaliteit laat hij erg variëren, wat de song nog interessanter maakt. Die enorme eigenheid siert deze artiest enorm en zal hem nog ver brengen in de toekomst.

Toen ik Wietse voor het eerst zag bij Regi Academy was ik gelijk fan. Hij bracht voor zijn auditie een eigen versie van Ordinary en die kwam heel hard binnen. Ik was enorm gecharmeerd door zijn voorkomen en ook door zijn prachtige Nederlandstalige cover. Toen hij vertelde dat hij al een EP had uitgebracht, ben ik vrijwel meteen gaan kijken op Spotify en daar ontdekte ik Gebroken Goud. Ik hou enorm van de stem van Wietse, maar ook van die grote eigenheid die hij in zijn muziek stopt. Opnieuw een grote aanwinst voor onze muziekbusiness, geen twijfel mogelijk.

Een vrije vogel? Ja zeker, dit nummer schreeuwt gewoon ‘vrije vogel’. De tekst van het nummer, zegt eigenlijk al meer dan genoeg. Maar ook het gevoel dat deze song je geeft, is vrij. Je voelt je zo chill en het lijkt alsof je alles en iedereen aankan. “Ik ben vrij, doe mijn armen wagenwijd open”, dat is gesproken.

2. Voor alle feestjes, groot en klein, moet je bij The Subs zijn

Zo lang hebben we dit gezegd, we willen terug dansen en plezier maken. The Subs hebben ons gehoord en maakten samen met Ogenn het nummer I Want To Dance Again. The Subs maken al sinds 2006 muziek en ondertussen zijn ze voor niemand nog onbekenden. Na verschillende hits zoals onder andere Voodoo met Bazart en Ufo met Yves Paquet zijn ze niet meer weg te denken uit de Belgische hitlijsten. The Subs maken echte dansmuziek, ideaal voor in danscafés of discotheken, maar ook als je zelf een goed feestje wil organiseren is The Subs altijd goed om aan je playlist toe te voegen. Ondertussen heeft de groep naast I Want To Dance Again nog een nieuwe single uit met Ogenn genaamd Warrior Of Love, ook een topplaat voor een goed feestje.

Maar dé anthem van de feestvierders is en blijft nog altijd I Want To Dance Again. Dit nummer schreeuwt gewoon dansen, plezier maken en vrijheid. De melodie, de effecten en de zang zijn de perfecte ingrediënten voor een zalige feestplaat. Voor ruim 6 minuten vergeet je even alles om je heen en ga je echt helemaal los op de beats van deze song. Ook de videoclip brengt die vrijheid heel goed over. We zien heel de tijd een man die helemaal losgaat op straat. Niemand die hem zegt wat hij moet doen, hij kan dat volledig zelf bepalen. Hij gebruikt zijn lichaam op allerlei speciale manieren, gewoon omdat hij dat kan. Pure vrijheid dus.

I Want To Dance Again geeft me zo’n grote knaldrang, maar het geeft me ook een enorm groot gevoel van vrijheid omdat feesten eindelijk weer mag. We hebben lang geschreeuwd en geklaagd, maar eindelijk mogen we weer compleet uit de bol gaan. Dit lied vertegenwoordigt zo mooi wat ons gevoel nu is: we mogen weer, we willen weer en we gaan ook weer. Dat gevoel is zo fantastisch en zo bevrijdend dat ik met plezier luidkeels mee zal zingen als deze song wordt gedraaid op het eerstvolgende feestje.

Een vrije vogel? Kan het nog duidelijker, ik denk het niet. I Want To Dance Again is gewoon de definitie van een vrije vogel. The Subs slagen er elke keer opnieuw in om een knalsong te maken waar we los op kunnen gaan. Voor alle feestjes, groot en klein, moet je bij The Subs zijn.

3. Je voelt je als een veertje dat de lucht in gaat

De laatste artiest is zeker niet de minste, de band Ykons. Deze Waalse groep bestaat uit vijf mannen die in 2019 voor het eerst van zich lieten horen met de single Silent World. Wat als eerste opvalt bij deze band is een soort combinatie van Coldplay en Imagine Dragons. De sound van Ykons klinkt erg internationaal en toegankelijk voor een groot publiek. De muziek is alternatief met een snuifje pop aan toegevoegd. In 2019 bracht de groep niet alleen hun eerste single uit, ze gooiden er ook nog eens een heel album bovenop genaamd Reflected. Na die release is het even stil gebleven, tot januari 2021. Toen kwam de band weer bovendrijven en begon hij opnieuw stilaan muziek op de markt te brengen, met als meest recente song: Time.

De song die in het lijstje van vrije vogels past, is één van de elf songs van het album Reflected. Het liedje Like A Feather is een song die een magisch extraatje geeft aan het album. Het is een heel dromerig en zweverig liedje, wat heel goed past bij de tekst van het nummer. Het begint heel fragiel met een piano en een zachte drum. De backing vocals en de zanger voegen er nog een extra beetje magie aan toe en laten je helemaal wegdromen. Bij het refrein trekt het nummer open en voel je je als het veertje dat opstijgt en wegvliegt. Later in het nummer speelt de drum een grotere rol en dat brengt de nodige kracht aan de song, maar die kracht en het zweverige is heel mooi in balans gebracht. Niets overheerst en alles is één mooi geheel.

Heel toevallig ontdekte ik deze band op Spotify en ik ben echt liefhebber geworden. Ykons klinkt zo goed en heel internationaal dat ze volgens mij nog erg ver kunnen komen. Ben je fan van Imagine Dragons, dan zal je ook fan zijn van Ykons. Ook de videoclip vind ik enorm goed bij het liedje passen. We zien onder andere een jongetje lopen in het onbekende, onderbroken door verschillende kleur- en zwart-witshots. Al de shots samen stralen ook weer veel vrijheid uit, het jongetje kan lopen naar waar hij wil en hij kan doen wat hij wil. Ik ben echt fan van de muziek, de tekst en ook zeker de zanger mag ik niet vergeten. De zanger van Ykons heeft een hele mooie, diepe en aangename sound om naar te luisteren.

Vrije vogel? Absoluut. De titel Like A Feather alleen al spreekt voor zich. Een veer is één van de beste metaforen om vrijheid uit te drukken. En dat niet alleen, je voelt je als een veertje dat de lucht in gaat, vrijer dan dit kan niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s