Categorieën
Aanradertjes

3 “Braalse” vondsten

Nieuw talent komt altijd bovendrijven en zal gehoord worden. Net zoals we in Vlaanderen nieuwe artiesten ontdekken, doen Wallonië en Brussel ook heel wat harten sneller slaan met nieuw talent. Dit zijn drie “Braalse” vondsten die je zeker moet leren kennen.

1. Coralien is gelijk aan goede kwaliteit die onze Belgische muziekbusiness nog beter maakt

Heb je een slechte dag, luister naar deze artiest en de zon zal weer gaan schijnen. Coralien is nog jong, maar hij is al een echte multi-instrumentalist. Hij speelt piano, gitaar en heeft een stemgeluid dat goud waard is. Een aantal nummers staan al op zijn naam, maar om één of andere reden kan je ze niet meer terugvinden op Spotify. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat deze liedjes Engelstalig waren. In een interview met RTBF laat Coralien weten dat de Franse taal hem meer aanspreekt. “Het is duidelijk dat niet iedereen Engels begrijpt. Aan de andere kant, Frans wordt in België nog steeds veel gesproken en daardoor voelen ze de emoties beter”.

Met deze ommekeer is de single Aime ontstaan. Dit liedje is zijn allereerste single in het Frans. Hij noemt het zelf zijn ware Coralien-identiteit en hij is van plan om deze Franse koers aan te houden. Het nummer Aime is een vrolijke song die gaat over de liefde. De melodie is heel leuk en de stem van Coralien klinkt heel zuiver en mooi in het Frans. Hij articuleert heel duidelijk en lanceert de woorden recht naar zijn publiek, wat goed is voor mensen die niet zo’n taalknobbel hebben. Zelfs al spreek je niet zo vloeiend Frans, je begrijpt alles en je kan het refrein zelfs makkelijk meezingen.

Ik vind dit echt een super toffe song en je mag er zeker van zijn dat deze Waalse parel in mijn playlist belandt. Ik vind de toon van het nummer heel fijn om naar te luisteren omdat het zo’n vrolijke melodie heeft en het een lach op je gezicht tovert. Ik hou ook enorm van het stemgeluid van Coralien. Hij laat heel veel horen: een mooie kopstem, hoge noten die helemaal niet geforceerd klinken en lage noten die hij met gemak aankan. Deze single zet hem echt op de kaart en zijn veelzijdigheid zal hopelijk nog geapprecieerd worden door een groot publiek.

“Braalse” vondst? Absoluut. Ze mogen deze artiest ook wel eens spelen in Vlaanderen, als het aan mij ligt. Coralien is gelijk aan echt goede kwaliteit die onze Belgische muziekbusiness nog beter maakt. En, je wordt er ook nog eens super vrolijk van. Ook kan ik aanraden om de clip een keer te bekijken. Drie woorden beschrijving voor de clip: vrolijk, schattig en leuk.

2. De creativiteit spat eraf bij Claire Laffut

De tweede in dit lijstje is misschien al iets meer bekend, maar nog niet genoeg in Vlaanderen. Ik heb het over de 27 jarige Claire Laffut. Deze artieste is niet alleen een zangeres, maar ook een beeldend kunstenares. Je kan de stijl van Claire Laffut een beetje vergelijken met Charles en Angèle. Het is dansbaar en eerder pop zoals Angèle, maar het is ook donker zoals de muziek van Charles. Al sinds 2018 maakt Claire Laffut muziek met als debuutsingle Vérité. In mei, een aantal singles en een EP later, is het tijd voor iets nieuws en voegt ze een nieuw stukje toe aan haar repertoire. Dat wordt dan de single Hiroshima.

De single Hiroshima bevestigt nog een keer de beschrijving van de muziekstijl: pop en donker. Het is dansbaar, maar er zit ook een donker kantje in verscholen. Het liedje vertelt het verhaal van een relatie die beschreven wordt als een soort oorlog. Oorlog met anderen, maar ook oorlog met jezelf. Ze spreekt onder andere over het uitdoen van een bulletproof vest, wat kan staan voor je kwetsbaar opstellen in je relatie. Deze single is ook het allereerste stukje dat we te horen krijgen van haar komende album Bleu.

Dit nummer laat heel goed zien hoe creatief Claire Laffut kan zijn. De keuzes die ze maakt, vind ik echt heel speciaal en hebben ook echt een meerwaarde. De muziek varieert heel veel door de afwisseling tussen krachtig en rustig en een aantal accenten die de zangeres ook heel mooi benadrukt met haar stem. Ik ben echt fan van haar, niet enkel haar stem spreekt me aan, maar ook haar creativiteit kan me bekoren. Ook in de videoclip spat de creativiteit eraf. De dansers, het licht, de camerabewegingen… alles klopt.

“Braalse” vondst? Ja, zeker. Het zou kunnen dat je dit liedje wel al eens gehoord hebt op Spotify, maar Claire Laffut verdient meer aandacht in Vlaanderen dan ze nu krijgt. Zeker als je fan bent van Angèle, zal je Claire Laffut ook kunnen smaken.

3. Een diamant die nog geslepen moet worden, dat is Saskia

Volgens een journalist van RTBF treedt deze Brusselse zangeres in de voetsporen van de enige echte Stromae. Dat zijn hele mooie woorden, maar als dat echt zo is, moeten we haar dringend leren kennen. Saskia werd ontdekt op Instagram en is sindsdien aan het uitgroeien tot een echte ster. Sinds vorig jaar smijt ze zich volledig voor de muziek met als debuutsingle Pause. Maar vooral met haar derde single Dans Ma Tête scoorde ze een grote hit die aansloeg in Wallonië en Brussel. Dat nummer staat ook op haar laatst gereleasede EP, Quand Je Vois l’Humain.

Maar er is nog een nummer van die EP dat blijft hangen, namelijk het afsluitende liedje Si Un Jour. Saskia haalt mede inspiratie bij de bekende Billy Eilish en haar broer Finneas, dat laat ze weten in een interview met Konbini. Die invloed is duidelijk ook aanwezig in Si Un Jour, zeker in de manier van zingen. Net als Billy Eilish zingt Saskia op een heel zachte, emotionele manier die kei hard binnenkomt. Ook de Franse taal helpt enorm om de emoties van het liedje nog beter over te brengen. Maar de beslissing om in het Frans te zingen was moeilijk, laat Saskia weten in het interview. “Het was een echte uitdaging voor mij, ik kom uit een Engelstalige muziekcultuur. Ik wou componeren maar ik spreek slecht Engels, dus moest ik me houden aan het Frans. Resultaat, nu ben ik er dol op!”.

Dit nummer pakt me heel erg. De combinatie van de ingetogen muziek met de zachte stem van Saskia vind ik echt prachtig. Ik hoor heel duidelijk vanwaar ze de inspiratie haalt, maar ze doet er toch haar eigen ding mee. Zeker die Franse taal was een must om dit liedje zo fragiel en zo breekbaar te maken. Het is iets moeilijker om te begrijpen als je Frans niet zo sterk is, maar toch blijft het echt prachtig om naar te luisteren.

“Braalse” vondst? Zonder twijfel. Een diamant die nog geslepen moet worden, dat is Saskia. Ik zie haar ook echt groot worden zoals Stromae. Met het talent dat zij heeft, moet dat zeker lukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s