Categorieën
Aanradertjes

3 standbeelden

Wie iets memorabel weet te doen, verdient een standbeeld. Ook in de Belgische muziek zijn er doorheen de jaren fantastische momenten, veranderingen en vernieuwingen gebeurd. Dit zijn artiesten die daarom een standbeeld krijgen.

Niemand kan haar nummers zingen zoals zij zelf

Als je een duet met Prince kan afwijzen, heb je ballen aan je lijf. Dat kan zeker van Selah Sue gezegd worden. Haar carrière kent hoogtes en laagtes, maar altijd heeft ze zich recht kunnen houden en is ze zichzelf gebleven.

De nummers die haar carrière voor altijd veranderden zijn Raggamuffin en This World. Beide zijn ze typische voorbeelden van een Selah Sue song. Nu nog steeds zijn dit ongelofelijk populaire liedjes, ze palmen de tweede en derde plaats in van haar meest gestreamde nummers op Spotify.

This World zal altijd mijn favoriete song blijven. Het is zo’n enorme knaller met natuurlijk de fantastische stem van Selah Sue die het nummer helemaal afmaakt. Het begin is redelijk rustig, maar eenmaal het refrein er is, barst het lied helemaal open. Heel de song door is een combinatie van rust en kracht en Selah Sue slaagt er elke keer in de perfecte balans te vinden tussen deze twee elementen. Ze heeft de perfecte controle over alles wat ze doet en dat maakt van haar een topperformer.

Verdient ze een standbeeld? Absoluut. Selah Sue is één van de eerste artiesten waar je aan denkt bij Belgische muziek. Haar sound is zo typisch voor haar en er zal niet meteen iemand zijn die haar zal kunnen vervangen. Niemand kan een Selah Sue nummer zingen zoals Selah Sue dat zelf kan.

Een terechte winnaar om trots op te zijn

Op het podium mocht ze schreeuwen hoe hard ze van het leven houdt. Ze was toen maar dertien jaar, maar mocht toch als een blij kind naar huis keren met de eerste plaats op het Eurovisiesongfestival. Dat alleen al maakt van Sandra Kim een icoon.

Nu is Sandra Kim vooral in Wallonië bekend, maar toch duikt ze regelmatig op op onze tv. Zo was ze onlangs de Koningin in The Masked Singer en ook in Wat Een Jaar kwam ze even binnenspringen. Met haar klok van een stem kan ze letterlijk elk nummer aan en ze zingt iedereen naar huis.

Het nummer J’aime La Vie heeft haar carrière gemaakt tot wat ze vandaag de dag nog steeds is en mensen zijn nog steeds weg van de song. J’aime La Vie staat vastgeroest op de eerste plaats van haar meest gestreamde song op Spotify en je kan je wel voorstellen waarom. Het is gewoon een hit, je kan het niet anders noemen. Telkens ik het nummer beluister, komt een beetje het kind in mij naar boven. Een kind heeft nog niet veel zorgen, piekert niet ’s nachts en het leeft zijn leven. Dat kind zijn wordt zo mooi overgebracht door deze song.

Verdient ze een standbeeld? Direct. Zoals Sandra Kim zelf zegt: “Ik ben een winnaar”, is het bijna gek dat ze geen standbeeld zou verdienen. Ze is een terechte winnaar om trots op te zijn.

We zijn en blijven allemaal into folk

Twee van deze sterren schitteren vandaag nog op het podium, de derde blinkt vanuit de hemel. The Radios is één van de meest legendarische bands die België ooit gekend heeft. Niet alleen hun hits, maar ook hun persoonlijk verhaal maakt hen uniek.

The Radios hebben een ongelofelijke gave om nummers te maken die letterlijk iedereen kan meezingen. Vele artiesten slagen hier één misschien twee keer in, maar vele nummers van The Radio’s zijn door jong en oud gekend. Ze zijn zo aanstekelijk om mee te zingen en je wordt er meteen vrolijk van. Je kan bij deze liedjes niet blijven stilzitten.

Je hoort het misschien al aankomen, maar mijn favoriete nummer van The Radios is She Goes Nana. Hier vind ik vooral de combinatie van de stemmen van Bart, Ronny en Robert echt prachtig. Je hoort hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld heel duidelijk terug in dit lied. Verder krijg ik ook kippenvel bij de gitaar die de rustige, romantische sfeer schetst. Dit nummer scheidt zich een beetje af van de typische liedjes zoals I’m Into Folk en Swimming In The Pool, daarom dat het zo in het oog springt.

Verdient de band een standbeeld? Zonder twijfel. Ook al zijn ze niet meer bij elkaar door een zeer spijtig verlies, we zullen nooit vergeten wat deze prachtige mensen ons hebben gegeven. We zijn en blijven allemaal into folk.

Belangrijk!

Ik weet dat er nog zoveel meer te vertellen is over deze helden en dat vier paragraafjes totaal niet genoeg zijn om te beschrijven hoe geweldig deze artiesten zijn. Ik weet ook dat deze drie slechts het topje van de ijsberg zijn en dat er nog veel meer artiesten zijn die een standbeeld verdienen. Daarom start ik met een nieuwe rubriek: De Standbeelden. Hier heb ik ruimte genoeg om alles te vertellen over onze Belgische toppertjes.

Vanaf nu kunnen jullie dus behalve de releases, nieuwtjes, aanradertjes, moods… ook genieten van diepere blik op de Belgische artiesten die een standbeeld verdienen. Alles blijft dus hetzelfde, maar met nog meer voer om te versnaperen en nog meer tips om een brede horizon te creëren. Zo worden we allemaal nog meer op z’n Belgisch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s