Categorieën
Aanradertjes

3 Storytellers

Wie houdt er niet van een mooi verhaal? Verhalen vertellen is een kunst die je niet makkelijk kan aanleren. Maar deze 3 artiesten hebben het verhalen vertellen helemaal in de vingers en zijn geboren storytellers.

1. Je wordt in een nieuwe wereld gezogen

Zijn liedjes lijken een beetje op dromen, een arabische droom. Je lijkt te verdwalen in een nieuwe wereld Ik heb het natuurlijk over Tamino. Een storyteller moet de kracht bezitten om niet alleen een verhaal te vertellen, maar om mensen dit verhaal ook te laten beleven.

Vooral in het nummer So It Goes herken ik dat gevoel van vastzitten in een droom. Het begin van het liedje is al meteen een droom die je binnenwandelt. De arabische sfeer is ook een enorme troef bij het verhaal. Je sluit je ogen en je lijkt wel een film te zien in je hoofd.

Ik ben een enorme fan van Tamino en vooral van dit nummer. In mijn fantasie gaat dit nummer over een koning die alle macht verliest. Hij kijkt nu terug op zijn heerschappij en beseft dat hij het beter wil doen als hij de macht terug zou krijgen.

De stem van Tamino past zo goed bij de arabische sfeer. Dit is een soort muziek die we niet zo veel bezitten in België. Daarom ben ik heel blij dat wij Tamino hebben leren kennen in De Nieuwe Lichting 2017.

Storyteller? Zonder enige twijfel. Als je je ogen sluit bij het luisteren van Tamino, beleef je het verhaal in je fantasie. Je wordt een nieuwe wereld ingezogen. Dat zijn zeer sterke kwaliteiten voor een storyteller.

2. Een horrorfilm, zonder beelden

Zonder muziek een verhaal brengen is niet al te makkelijk. Door muziek te gebruiken schep je een sfeer die de interesse en het luisteren bevordert. Toch slaagt Laïs er elke keer in ons mee te nemen in hun wereld.

Bij Laïs was ik het meest onder de indruk van het nummer 7 Steken, een verhaal dat uitdraait in een passionele moord. Het gebuik van accapella is slim gekozen omdat deze stijl hetzelfde doet als dat muziek doet: een sfeer scheppen. Naarmate het nummer vordert, gaat Laïs verder en schakelen een soort versnelling hoger. Er wordt een spanningsboog gecreëerd die op zijn hoogtepunt is bij de moord en daarna terug gaat liggen.

Ik denk dat je van dit soort muziek moet houden om dit goed te vinden. You love it or you hate it, zoals ze zeggen. Maar ik ben helemaal fan. Het is een andere manier van verhalen vertellen, maar het is een manier die zeker werkt.

Iedereen kent Laïs van ’t Smidje, maar ze hebben nog zo veel andere nummers die ik persoonlijk beter vind. 7 Steken is geen nummer om op te dansen, maar het is zeker de moeite waard om ook eens een kans te geven.

Storyteller? Absoluut. Dit lied is een soort van horrorfilm, maar dan zonder beelden. Maar dat wil niet zeggen dat het gevoel niet overkomt. Je gaat met je eigen fantasie hier beelden aan geven en dat is wat je bij de mensen moet bereiken als storyteller.

3. Alles wat ze vertellen, komt tot leven

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder de koningen van het verhalen vertellen. Kommil Foo heeft de kracht om de meest banale verhalen op een zeer interessante manier te vertellen. Ze lijken je wel direct aan te spreken om hun persoonlijke verhalen mee te delen.

Het nummer waar ik elke keer kippenvel van krijg is Kop In Het Zand, een tragisch verhaal op een zeer luchtige manier verteld. Een kleine jongen heeft grote dromen om voetballer te worden, maar komt in een bombardement terecht waardoor hij zijn been verliest. De muziek blijft over het algemeen heel simpel en rustig waardoor de tekst nog eens zo hard binnenkomt. Maar doorheen het nummer komt de spanning meer op gang waardoor je helemaal in het verhaal zit.

Dit nummer heb ik leren kennen tijdens de les muziek en daar ben ik zeer dankbaar voor. Ik was overdonderd door het liedje en kroop in de emotie zonder enige moeite. Na het nummer meerdere keren te beluisteren krijg je nog steeds hetzelfde gevoel, je raakt dit nummer gewoon niet beu.

Voor mij zijn Kommil Foo storytellers van topniveau. Ook hun eerbetoon aan Kris De Bruyne liet me achter met een mond vol tanden. Wie niet weet waar ik over praat kan hier klikken en dan kom je alles te weten.

Storyteller? Zonder enige twijfel. Ik kan Kommil Foo de koningen van het verhalen vertellen noemen. Alles wat ze vertellen, komt tot leven. Je hebt zelfs geen fantasie nodig om hier een beeld bij te vormen.

Één reactie op “3 Storytellers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s