Categorieën
Aanradertjes

3 doordenkertjes

We halen allemaal wel eens de filosoof in onszelf naar boven, die nadenkt over alles wat er zich in ons hoofd afspeelt. Maar deze artiesten maken er een beetje hun job van om ons met elke nieuwe song een stukje filosofie mee te geven. Hier zijn 3 echte doordenkertjes even op een rijtje gezet.

1. We hebben allemaal een steentje in onze schoen

Op het eerste zicht is dit nummer heel onschuldig. Een steentje, daar gaat het over. Maar het is toch vreemd dat dat steentje er maar niet uitgaat. Of is er meer met dat steentje?

Brihang zingt over een steentje in zijn schoen dat er maar niet uitgaat. Hij is er al aan gewend, maar toch blijft het irritant aanvoelen. Maar dit steentje is niet zomaar een steentje. Het is een metafoor voor de dingen die je meedraagt in je leven. Minder leuke ervaringen die ons blijven achtervolgen.

De song is ongelofelijk herkenbaar. Ik vind het heel fijn dat er ook dit soort muziek bestaat. Het soort waarin de diepere (taboe) onderwerpen ter sprake komen op een leuke en luchtige manier. De manier hoe Brihang speelt met zijn woorden en de manier van zingen, zorgt ervoor dat je gaat nadenken over de boodschap van het nummer, zonder je somber te voelen. De Nederlandse taal is hier ook weer een troef. Zeker dat West-Vlaams heeft zijn charmes.

Doordenkertje? Zeker en vast. We hebben allemaal een steentje in onze schoen. Dingen in ons rugzakje die we meenemen op ons pad des levens. Er is niemand die het ziet, maar je voelt het maar al te goed zitten.

2. Simpel, hard, maar toch een beetje waarheid?

Van steentjes gaan we naar cirkels. De song Cirkels schetst het verhaal van een zaadcel die later een mens wordt. Yong Yello waarschuwt deze zaadcel dat hij maar snel weggaat. Dat het leven geen lachertje is. Alle harde waarheid van het leven komt voor in dit nummer. Van de geboorte tot het slafelijk kopiëren, de donkere kant van het leven is in deze song de hoofdrolspeler.

Ook al is de materie waar Yong Yello over spreekt heel hard, toch geniet ik elke keer opnieuw van de song. Jezelf eens kwaad maken over het leven kan al eens deugd doen. Maar klopt het dat we cirkels zijn? Eigenlijk wel. Wat er ook gebeurt, we blijven altijd verder doen en het moet vooruit gaan.

De rap-achtige sfeer van dit nummer werkt super goed om de emotie over te brengen. Ook is die Nederlandse taal met een Antwerps accent weer prachtig. Naar mijn mening komen dit soort nummers niet over in het Engels. Daarom ben ik super blij dat we met dit soort muziek de Nederlandse taal omarmd hebben.

Met deze song is de tweede single van Yong Yello een feit. Ik hoop snel op een nieuwe single en dat hij deze stijl zal aanhouden, want het karakter in zijn stem is perfect voor dit genre.

Doordenkertje? Absoluut. Ik denk dat als iemand mij vraagt wat nadenken over het leven is, ik zal verwijzen naar dit nummer. Simpel, hard, maar toch een beetje waarheid?

3. Zing door je leven

De koning van de filosofie in muziek. Zo kunnen we Tourist LeMC wel noemen. Elke keer opnieuw serveert hij ons pareltjes om over na te denken. Ook het nummer Chanter is zo’n pareltje.

“Ik vroeg hem naar het geheim van het leven”, zo opent het nummer. Johannes lijkt in dit liedje op zoek te gaan naar de zin van het leven. Hij wil zichzelf begrijpen, maar blijft zoeken naar wie hij eigenlijk is. In de song zegt een oude ziel hem dat de tijd het zal leren. Maar wie is die oude ziel?

Van een heel rustig stukje in het begin gaan we naar verschillende gedachten op een rij in een rap gegoten. De energie in de song is helemaal typisch voor Tourist LeMC. Je wordt heel rustig van zijn muziek, maar toch zet hij je aan tot nadenken. Want wat is de zin van het leven?

Elke keer opnieuw ben ik verbaasd hoe Johannes deze teksten uit zijn mouw schudt. De tekst van deze song is zo mooi verwoord en diep. Net zoals bij de vorige 2 is de Nederlandse taal ook weer perfect. Dit liedje is het voorbeeld van “simpel is vaak beter dan ingewikkeld”

Doordenkertje? Ongetwijfeld. Tourist LeMC heeft een kracht om teksten te schrijven en mensen daarmee te ontroeren. Vooral in dit nummer blijft er heel wat stof over om over na te denken. Wie is die oude ziel en kent Johannes hem? Het antwoord zal misschien ooit wel duidelijk worden. Tot die tijd, zing door het leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s